Följ med på Nobeldagen 2024
Nobelmiddagen i Stadshuset, Stockholm är verkligen en av årets mest speciella händelser och i år hade vi på Hooks Herrgård två av våra egna stjärnor på plats – Alexander i köket och Malin i serveringen.
Följ med Alex bakom kulisserna
Alex fick vara en del av köksteamet som förberedde den exklusiva Nobelmenyn. Det blev tre intensiva förberedelsedagar fyllda av fokus och precision.
– Vi började första dagen kl. 08.00 med en genomgång där vi tilldelades olika uppgifter. Mycket av det vi gjorde, och det som tog längst tid, var att skiva, skära, forma olika komponenter. Detta tog alltifrån 3-6 timmar per komponent, berättar Alex.
Tre dagar av förberedelser
Första dagen jobbade han med att skära all garnityr till den omtalade ”gröten”, där varje baljväxt skars med extrem noggrannhet. Han var också med och satte igång den klassiska Pomme de vie-såsen. Dag två handlade om att forma rotsellerin som serverades på varmrättsfatet till perfekta runda bitar, en uppgift som tog sju kockar nästan nio timmar. Därefter göt kockarna kycklingqueneller i formar.
Under den sista förberedelsedagen rullades och skars tunna kålrabbiark för att skapa de vackra kålbuketterna.
– Så påbörjades kålknyterna ”kålbuketten” som låg på fatet, då skulle kålrabbi skalas och svarvas till tunna ark på 50 cm längd som sedan penslades med en ättikslag, rullades och skars i exakta storlekar, berättar Alex.
Sista förberedelsedagen avslutades med en stor genomgång över vad alla skulle vara under service. Det fanns fyra stationer där maten skulle stå redo för servering; Gyllene salen, ”under trappan”, Nordiska och Scenen. Alex blev tilldelad Gyllene salen.
– Vi gick även igenom vilka uppgifter man hade ansvar för in i minsta detalj. Alltifrån vem som flyttar vilken vagn, vem som häller sås och vilken komponent man lägger på förrätt, varmrätt och dessert. Ingen fick avvika från sin tilldelade uppgift även om det var för att hjälpa en kollega, berättar Alex.
Nobeldagen
Vid ankomst till Stadshuset var det strikta kontroller av vakter. Nästan lite väl bra, då Alex var nära på att inte få komma in.
– Jag hade givetvis med mig min knivväska och blev direkt tagen åt sidan för kontroll och genomsökning av väskan. För knivar använder ju inte kockar, skrattar Alex.
Därefter avslutade kockarna det som inte var färdigt, så som kålbuketterna, garnera upp kycklingquenellerna, trippelkolla att allt smakade bra och såg bra ut.
– Alla kockar var superfokuserade, taggade och ville bara sätta igång med service, berättar Alex.
Klockan 18.50 förflyttade sig alla kockar till sina tilldelade positioner. Därefter började upplägg av förrätten följ av varmrätt och efterrätt. Allt gick exakt enligt plan, det blev inga misstag alls.
Följ med Malin genom Blå Hallen
När maten var färdig tog serveringen över. Malin serverade förrätt, varmrätt och dessert till tio utvalda gäster i den magnifika Blå hallen.
– Det är lite nervöst för att man vet att allt man gör kommer att synas. Men det är också en väldigt trevlig dag att vara med på då man träffar massvis med trevliga människor, berättar Malin.
En lyckad dag som skålades i champagne
– Upplevelsen var lite som jag förväntat mig, väldigt uppstyrt, laddat och samtidigt krävande. Det var mycket information man skulle komma ihåg, så det var väldigt krävande både fysiskt och psykiskt. Men även om man var trött så blev man alltid upplyft av kollegorna. Det var så sjuk mycket respekt mellan oss kockar, alla ville bara göra sitt bästa varje dag och alla visade verkligen att dem ville vara där, berättar Alex.
Efter en intensiv och lyckad dag samlades hela köksteamet till sist för att fira. Det poppades champagne och rummet fylldes av jubel, applåder och kramar.
– Jag åkte ifrån Stockholm på onsdagsmorgonen, fortfarande uppumpad på adrenalin, med massa nya kontakter i branschen och ett stort lass respekt för hur mycket tid, tanke och planering det krävs för att genomföra en Nobelmiddag, avslutar Alex.